Veelgestelde vragen

De dierenarts van DOC-Zuid voor controle en medische zorg. De werkzaamheden van de dierenarts zijn heel breed. 

De dierenarts:

  • maakt een algemene beoordeling van nieuw binnengekomen dieren;
  • geeft inentingen en chipt;
  • onderzoekt;
  • katers en poezen gaan naar de dierenkliniek voor castratie of sterilisatie
  • controleert na een medische behandeling en
  • euthanaseert dieren (zie beleid).

Omdat sommige katten besmettelijke ziekten kunnen hebben, moeten alle binnengekomen dieren een poosje worden geïsoleerd. Hier zitten dus katten die:

Ziek zijn of moeten worden geobserveerd Gevonden zijn en (nog) op hun mogelijke eigenaar wachten

Nog moeten worden gecastreerd, gesteriliseerd of andere medische behandelingen nodig hebben.

Om verspreiding van ziekten te voorkomen en de dieren de nodige rust te gunnen, mogen bezoekers niet in de quarantaine. Uit deze afdeling kan ook geen kat worden gekozen.

In deze ruimtes met een uitloop verblijven alle soorten katten: jong en oud, nieuwsgierig en verlegen, kater en poes. Deze katten zijn gezond, ingeënt, ontwormd, ontvlooid, en gecastreerd of gesteriliseerd. Ze zijn dus klaar voor een nieuwe baas. Tijdens onze openingstijden kan een bezoeker deze katten rustig bekijken en vindt hij/zij hopelijk, in goed overleg met een medewerker, een geschikt dier.

Honden die binnenkomen kunnen iets onder de leden hebben of kunnen niet zijn ingeënt tegen de meest voorkomende besmettelijke ziekten (zoals gevonden honden). Quarantaine-honden mogen niet op de speelvelden, omdat zij via hun ontlasting ziekten kunnen verspreiden. Om hun isolatie zo kort mogelijk te houden, letten wij erop dat afstandshonden goed ingeënt zijn.

De hondenkennels hebben een binnen- en buitenverblijf. We proberen altijd 2 of meer honden bij elkaar te plaatsen, een hond is immers een roedeldier dat graag gezelschap heeft van soortgenoten en/of mensen. We hebben een hondenwasplaats en een trimtafel voor de nodige vachtverzorging. 's Morgens worden eerst alle honden uitgelaten en de hokken schoongemaakt. Daarna krijgen de honden hun voer. In de loop van de dag komen alle honden nogmaals aan de beurt om op het grasveld of te spelen. De honden in deze kennels zijn ingeënt, ontwormd, ontvlooit en gechipt en wachten op een nieuwe baas.

Op de grasvelden worden de honden een paar keer per dag uitgelaten om te spelen en te bewegen en om hun behoefte te doen. Tijdens de openingsuren zijn de honden in het DOC aanwezig. maar voor of na sluitingstijd, eén a twee keer per week werkt er iemand met de honden. Zo krijgen wij een goed beeld van de honden en kunnen eventuele lastige kanten soms gecorrigeerd worden. Ook de honden vinden deze speciale aandacht erg leuk.

De eigenaar van een gevonden dier is gevonden en komt zijn dier ophalen. Hij betaalt de door ons gemaakte kosten.

Na zorgvuldig overleg en uitgebreid advies is er iemand die één van onze dieren in huis wil nemen. De nieuwe eigenaar betaalt een deel van de verzorgings- en medische kosten. Deze kosten bedragen zie kosten adoptie. De eigenaar tekent een plaatsingsovereenkomst waarbij het DOC de juridische eigenaar van het dier blijft. Dat betekent dat de nieuwe eigenaar niet met het dier mag fokken en het niet mag doorverkopen of weggeven. Een vrijwilliger informeert na enige tijd bij de nieuwe eigenaar hoe het met het dier gaat en vraagt of men nog ondersteuning wenst, wij noemen dit "nazorg". Het DOC heeft het recht om een dier terug te halen als wij vinden dat het dier op het nieuwe adres niet goed op zijn plek is.

Helaas komt het wel eens voor dat een dier door ziekte of ouderdom overlijdt in het DOC.

Soms hebben wij een dier niets meer te bieden omdat het ongeneeslijk ziek is of zo agressief dat het zich niet laat verzorgen. Dan is euthanasie de enige oplossing. Een speciale commissie van dierenarts, beheerster en vrijwilliger beslist hierover in zorgvuldig overleg. Gelukkig komt dit maar zelden voor.

U hebt bij ons tot drie weken na plaatsing recht op medische nazorg bij de dierenarts van DOC~Zuid.

Bel voor het maken van een afspraak: 06-83526342.

Bel dan voor advies met een van onze medewerkers. Mocht het echt niet gaan, dan hebt u twee weken de tijd om het dier kosteloos terug te brengen. U krijgt geen geld terug.

Bij elke hond die geplaatst wordt, kijken we hoe het gaat met u en uw hond. Het is ontzettend leuk om 'onze' honden terug te zien.
Eventueel doen we telefonisch nog navraag hoe het gaat.

De nazorg bij de katten doen we telefonisch.

  • Wilt u een huisdier in huis nemen?
  • Waar moet u op letten voordat u een huisdier aanschaft?
  • Wat voor soort huisdier wil ik eigenlijk?
  • Wil ik een jong of volwassen huisdier?
  • Voor welk geslacht kies ik?
  • Hoeveel tijd heb ik voor een huisdier?
  • Moet mijn huisdier binnen of buiten verblijven?
  • Heb ik ook gedacht aan de kosten? (voer, dierenarts enzovoorts)
  • Denk eerst goed na over dit soort vragen voordat u besluit een huisdier te nemen!